3 minutters læsning

5 indsigter om den digitale forbruger

af Anne Kristensen on 5. oktober 2020 13:45:17 CEST

I løbet af foråret 2020 havde jeg fornøjelsen af både at arbejde hos Adplus og skrive min kandidatafhandling i Corporate Communication ved Aarhus Universitet BSS (tidligere kendt som Handelshøjskolen). 

Her udforskede jeg feltet indenfor online forbrugeradfærd med fokus på hvordan den moderne forbrugers tilgang til data og digital privatliv. Herunder kan du læse 5 indsigter, som jeg har taget med fra processen og hvordan den digitale forbrugers tilgang til digital privatliv kommer til at påvirke online markedsføring fremover. 

 

1. Den moderne forbrugers digitale magt-comeback

I akademiske del af det digitale felt, taler man ofte om forskydning i magtbalancen mellem forbruger og industri, som konsekvens af internettet. Hvad det helt kort betyder, er at vi som forbrugere har fået mere magt, netop fordi vi, ved hjælp af internettet, er blevet mere velinformerede, mere forbundne, mere kommunikative, mere bekymrede og mere i kontrol end nogensinde før. For markedsførere betyder det at vi ikke længere, som i traditionel markedsføring, har fuld kontrol over vores brands og hvad der bliver sagt og fortalt om os. 

 

2. Du ejer dine data, men har ikke nødvendigvis kontrollen

De fleste tænker på internettet som en gratis service. Men det bør måske genovervejes. Internettet er nemlig det mest målbare medium vi nogensinde har haft. Når du bruger internettet, efterlader du nemlig et aftryk i form at data om præferencer, demografi, adfærd, interesser og meget mere. Det er data som platforme, sider og markedsførere kan bruge til blandt andet at skabe en gnidningsfri User Experience

I denne byttehandel overleverer du kontrollen over dine data til andre, som potentielt kan bruge dem til både positive og negative tiltag, uden din viden. Det indebærer alt fra forudsigelse af generelle forbrugertendenser i markedet, til manipulering af informationsadgang.

Dog ser vi lige nu en tendens, hvor forbrugere selv, i højere og højere grad, sætter grænser, for hvilke data vi kan opsamle. Det kommer af et øget fokus på GDPR og Cookielovgivning, fremprovokeret af data leeks, uetisk håndtering af data, og stigende usikkerhed og mistro online. Det er med til at ændre landskabet for digital markedsføring, da data landskabet i fremtiden vil blive begrænset yderligere.

 

3. Den online verden ændrer dit syn på normalitet

Internettet har givet os nem og hurtig adgang til andre dele af verden og kulturer i ét klik. 

Fordi vores referencehorisont med internettet bliver dramatisk udvidet, kan man tale om at der skabes ustabilitet i din kulturelle referencepunkter, hvilket er med til at påvirke hvad du opfatter som normal, og derfor også har indflydelse på dine beslutningsprocesser som forbruger.

Et godt eksempel er Black Friday. Det kommer vidst ikke bag på nogen at det ikke er en klassisk dansk dag. Men fordi vi nu mærker så stor indflydelse fra USA, både i vores forbrugsvaner og medieforbrug, er det blevet mere og mere almindeligt i Danmark, at både butikker og forbrugere kaster sig ud i denne dag med største fornøjelse og forventning til salg og tilbud. Læs også vores bud på hvordan Black Friday kommer til at foregå i 2020.

 

4. Faktorer der påvirker det digitale felt

Der er mange faktorer der påvirker det digitale felt, både for os som markedsførere og forbrugere.
I grafikken herunder kan du læse mere om nogle af dem: 

 

Speciale2

 

5. Landskabet for digital markedsføring i fremtiden

Der er sket et skift i det digitale felt. Forbrugerne er blevet mere bevidste. Landskabet for online markedsføring er i konstant flow. 

Digital markedsføring i dag er i høj grad drevet af data. I takt med at disse data i fremtiden vil blive begrænset, bliver vi som branche nødt til at ændre værktøjerne i vores online værktøjskasse. Det gode er, at vi lever i en omni-digital verden, der ligesom alt andet hele tiden er i flow, hvor nye teknologier åbner op for nye muligheder. Derfor vil et begrænset data-landskab set med nutidens øjne, åbne op for nye muligheder i fremtiden - både for forbruger og markedsfører.

 

Anne Kristensen

Skrevet af Anne Kristensen