Nyt website?
5 minutters læsning

Marketing Automation: Søgemaskinen - en overset vej til flere ordrer

af Søren Rohde on 24. februar 2021 13:58:08 CET

Når man siger søgemaskine, vil folk typisk tænke på Google. Der findes også personer med præferencer for Bing eller DuckDuckGo. Er man en ældre dreng, som forfatteren her, husker man måske også Alta Vista, Netscape eller danske Jubii, men en søgemaskine kan også dække andre områder.

I denne artikel vil vi fortælle om søgemaskinen i en ecommerce kontekst. Søgemaskinen på webshops er nemlig ofte et overset område, og et område hvor man kan øge sin konverteringsrate ret markant.

Hvorfor bekymre sig om søgemaskinen?

Som webshopejer er der vitterlig tusind ting at gøre. Du skal holde styr på lager, teknikken på shoppen, markedsføring på Google, sociale medier, regnskab, moms og måske endda også hjemsendelser og støttepakker i disse tider og mange andre ting. Grunden til at man skal interessere sig for søgemaskinen er, at en god søgemaskine giver flere sidevisninger. Flere sidevisninger giver flere salg, så enkelt er det.

Kigger du data på Google Analytics er afvisningsprocenten - altså hvor mange personer i % der ser en side og skrider igen - et godt pejlemærke. Som webshopejer vil du gerne have afvisningsprocenten ned. En tommelfingelregel er, at hvis din afvisningsprocent er under 50%, så har du en side, som viser brugerne det, som de gerne vil se.

Teknikken bag

Typisk vil de forskellige webshopsystemer have forskellige moduler, som forbedrer søgemaskinen. Gør man intet, så har man et søgefelt i stil med dette hos TrueSport.dk.

søgefelt TrueSport

TrueSport er ved at få ny søgemaskine installeret. Derfor kan den bruges som eksempel på en side uden optimering. TrueSport sælger sportstøj og energiprodukter. Søgemaskinen her har ingen machine learning, hvilket gør at den kun viser eksempler direkte relateret til søgningen. Truesport sælger også et produkt, som hedder Body Glide.

Body glide søgning

Her er søgningen på body glide.

Hvis du laver søgningen bodyglide i stedet, som er overvejende sandsynlig her, får du følgende:

Skærmbillede 2021-02-18 kl. 13.02.26

Det er ganske enkelt jammerligt, og en direkte måde at miste en kunde på, som er på farten efter Body Glide - med og uden mellemrum. 😊

En mere basal søgemaskine, vil være en liste-søgemaskine, som vil vise 5-7 eksempler, mens du søger. Den avancerede udgave viser også resultater selvom du laver en slåfejl.

Vi bruger HelloRetail som vores Marketing Automation partner til webshops, da de er skarpe på prisen, har en fremragende søgemaskine, automatiske produktanbefalinger, er skarpe på abandoned cart-mails og lignende. Altså software som automatiserer og optimerer webshoppen baseret på data og machine learning.

Parcellet.dk - søgemaskinen i praksis

Mia fra Sønderborg har Parcellet.dk, der er en fysisk butik i Sønderborg og en webshop for nye verdensborgere, som mangler alle de lækre ting, som små børn og babyer skal have i dag. Alt det har Parcellet. De har samtidig en integreret HelloRetails Search Pro søgemaskine.

Den fungerer sådan, at hvis du søger efter body får du følgende:

Skærmbillede 2021-02-18 kl. 14.00.05

De har den såkaldte overlay search i Pro-udgaven. 

Hvis du søger efter "bodi" eller "bodu" eller hvad lignende stavefejl kan være, vil søgemaskinen alligevel vide, at det er en bodystocking, som du søger efter.

Har du besøgt Parcellet.dk tidligere og søgt efter body tidligere, vil søgemaskinen huske dig og vise dig produkter relateret til tidligere besøg. Er der ingen historik på den besøgende, vil søgemaskinen vise de produkter, hvor der er størst sandsynlighed for salg baseret på tidligere salg på shoppen og hvad der trender pt.

I denne søgning er det en body fra brandet MarMar, som er den første, som bliver vist for mig. Lad os antage, at jeg klikker på produktet og klikker andre lignende produkter fra MarMar. Jeg kommer 2 produkter i kurven, og kan se, at jeg mangler 75 kr. for at få fri fragt. For at opnå fri fragt, vil jeg købe et par bukser. 

Skærmbillede 2021-02-19 kl. 11.53.50

Søgemaskiner opfatter, at jeg har en interesse i MarMar, da jeg har primært har kigget på MarMar produkter. Derfor vil første produkt i min bukse-søgning også være bukser fra MarMar.

Jeg spurgte Mia, der er ejer af Parcellet, hvorfor de investerede i en ny søgemaskine.

Vores kunder er vokset op med Google, hvilket naturligt skaber høje forventninger til søgemaskinen på vores webshop. Desuden er der ofte travlt i en børnefamilie, så det skal være så let og hurtigt som muligt, at finde de mest relevante produkter. Udover at sikre den gode kundeoplevelse, er der også en masse værdifuld viden gemt i den avancerede søgemaskine fra HelloRetail. Er der f.eks. brands eller varegrupper kunderne forventer at finde i vores shop, som vi endnu ikke har på hylderne? Anvendes der andre ord i søgningerne, end dem vi benytter, når produkterne beskrives? Alt dette giver os muligheden for løbende at forbedre oplevelsen for kunderne.

Nærmest alle webshops oplever, at antallet af besøgende fra mobilenheder stiger. Samme motor er bygget ind i søgemaskinen på mobil, hvilket har givet en intuitiv og brugbar søgemaskine, hvilke ofte volder problemet på små skærme. 
IMG_0472

Jeg spurgte også Kasper Henriksen, der er Customer Success Manager hos HelloRetail, hvad deres data siger, forskellen er på en god og dårlig søgemaskine.

De fleste webshops har en rigtig god præsentation af alle deres produkter, lækre banners og godt blikfang. Der hvor man virkelig kan differentiere sig og hvor man bør differentiere sig er netop et søgefelt som er lækkert, intuitivt og godt at bruge. Nu til dags er det så stor del af oplevelsen online at interagere med søgefeltet på den ene eller anden måde. Hvis man kommer ind på en webshop, som ikke kan leve op til det her forudindtagede krav, så taber man noget på det. Det er en af de ting, som har gjort at vi hos HelloRetail har valgt at fokusere på et søgefelt, som er helt og addeles topklasse.

Hos Adplus har vi  efterhånden installeret et par håndfulde søgemaskiner på webshops, og vi ser en stor forskel på konverteringsraten på shop med en optimeret søgemaskine mod sider uden.

Vil du vide mere omkring søgemaskiner eller marketing automation kan du altid kontakte HelloRetail eller Adplus. Er det grej til de små du er på udkig efter, så klik ind på Parcellet.dk - og test så søgemaskinen, når du alligevel er derinde.

Søren Rohde

Skrevet af Søren Rohde

Indehaver af Adplus ApS. Rimelig rar, rimelig rå.